Chlorella – zielony glon do zadań specjalnych

Chlorella

Gdy się odchudzasz lub chcesz oczyścić organizm zatrudnij do pomocy zielone glony. Chlorella oczyści wątrobę, uszczelni jelita i pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Ale… wybierz chlorellę BIO.

Chlorella jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Jest smaczniejsza niż spirulina – przede wszystkim dlatego, że nie ma tak nieciekawego zapachu – chlorellę da się zjeść bez kręcenia nosem i może być idealnym składnikiem koktajli (nie tylko zielonych) lub może być dodana do jogurtu naturalnego.

Chlorella znakomicie się sprawdzi, jako dodatek do koktajli – zielonych smoothies

Chlorella dostarcza organizmowi cenne substancje takie jak

  • aminokwasy,
  • witaminy,
  • minerały:
    • fosfor,
    • potas,
    • magnez,
    • wapń,
  • pierwiastki śladowe:
    • żelazo,
    • mangan,
    • cynk,
    • molibden,
    • miedź
    • kobalt .

Chlorella jest też doskonałym źródłem beta-karotenu czyli prowitaminy A. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa.

Chlorofil budową przypomina hemoglobinę. Chlorella jest prawdziwą skarbnicą minerałów i aminokwasów!

Błona komórkowa algi składa się z trzech, bardzo odpornych warstw ochronnych, które są podstawą oczyszczających właściwości chlorelli. Aby oczyściła nasz organizm z toksyn chlorella musi mieć rozbite ściany komórkowe – robi się to pod ciśnieniem. Tak przygotowana zielona alga oczyszcza nasz organizm z:

  • toksyn
  • metali ciężkich (rtęć z plomb, szczepionek, powietrza, kadm z papierosów i działalności przemysłowej, pallad z plomb dentystycznych, ołów ze środowiska)
  • chemikaliów
  • alkoholu.

Chlorella wiąże toksyny i usuwa je z organizmu. Ponadto uszczelnia ścianki jelit, a coraz więcej z nas ma z tym problem – naturoterapeuci mówią, że wiele pestycydów, a szczególnie glifosat powoduje nieszczelność jelit. Alga zapobiega wtórnym zatruciom, czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. Podczas odchudzania czy odtruwania organizmu chlorella jest niezastąpiona – absorbuje toksyczne związki i zapobiega przeciążeniu nerek czy wątroby. Gdy chcemy wzmocnić któryś z naszych narządów ,,czyszczących” lub wydalniczych warto jeść chlorellę. Wystarczy 5 gramów czyli pół dekagrama.

Chlorella jest glonem słodkowodnym. Najczęściej hodowana jest w krajach azjatyckich

Chlorella ma też właściwości czyszczące jelita. Zamiast używać chemicznych substancji, można za pomocą algi wyregulować optymalny cykl wypróżnień.

Chlorella ma także właściwości antyrakowe, bo pomaga niszczyć komórki nowotworowe. Dzięki temu, że czyści organizm z toksyn, poprawia natlenienie komórek, a tym samym ochrania organizm przed rakiem.

Chlorella może być także znakomitym lekiem na… kaca. Z badań wynika, że w ponad 90% przypadków, osoby mogły uniknąć kaca po zażyciu 4-5 gramów algi PRZED spożyciem alkoholu.

A co jeszcze?

  • Chlorella Growth Factor czyli CGF – czynnik wzrostu chlorelli przyspiesza regenerację tkanek, poprawia jakość skóry.
  • przyspiesza proces gojenia się ran pooperacyjnych
  • neutralizuje zapach potu,
  • wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu. Stymuluje układ odpornościowy. CGF (czynnik wzrostu Chlorelli) pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, bakterii i wirusów, powstrzymując infekcje. Wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową usprawniając naturalną barierę ochronną przeciw szkodliwym substancjom.
  • zawiera aminokwas tryptofan, z którego produkuje się serotonina, hormon radości i szczęścia
  • wycisza system obronny organizmu, zapobiegając autoagresji immunologicznej
  • poprawia rozwój prawidłowej flory bakteryjnej
  • chlorofil, budową strukturalną cząsteczki, zbliżony jest do hemoglobiny. Korzystnie wpływa na proces powstawania czerwonych krwinek
  • pomaga neutralizować wolne rodniki, odmładza organizm
  • przeciwdziała cukrzycy, zatruciu alkoholowemu, chorobom nerek i przewodu pokarmowego, płuc, układu sercowo – naczyniowego.
  • obniża poziom cholesterolu
  • zapobiega miażdżycy
  • działa na nieświeży oddech
  • zapobiega mnożeniu się różnych drobnoustrojów i grzybów

Bardzo ważne jest, aby chlorella, którą spożywamy była doskonałej jakości – tu nie warto oszczędzać kilku złotych. Alga najczęściej hodowana jest w krajach azjatyckich i na Hawajach. Pamiętajmy o tym, że kilka lat temu nastąpiła katastrofa w elektrowni atomowej w Fukushimie i tak wrażliwe stwory jak algina pewno to odczuły. Dbajmy o to, by algi były najwyższej czystości i szukajmy tych z certyfikatem BIO.

Wybierajmy takie tabletki, w których jest 100% chlorelli BIO

Jeśli wybieramy tabletki, sprawdzajmy co mają w składzie. Jeśli maja w składzie cokolwiek poza samą chlorellą – odłóżmy je na półkę i poszukajmy innego producenta. Szukajmy certyfikowanej, 100-procentowej chlorelli. Warto!

 


Wpis służy wyłącznie do celów informacyjnych i wyraża zdanie założycielki bloga, ale nigdy nie może zastąpić opinii lekarza lub pracownika służby zdrowia.

3 thoughts on “Chlorella – zielony glon do zadań specjalnych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *