Miechunka (physalis) – Złota Jagoda Inków

Miechunka Peruwiańska - physalis - Złota Jagoda Inków

Miechunka jest w Polsce mało znana – najbardziej kojarzymy jej ozdobne formy. Przywędrowała do nas z Peru, gdzie jest jednym z tradycyjnych owoców, pomagającym potomkom Inków przetrwanie w trudnym klimacie.

Miechunka Peruwiańska jadalna przez Inków nazwana była złotą jagodą. Nic dziwnego – malutki owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu. W wielu miejscach na świecie miechunka nazywana jest physalis (od łacińskiej nazwy Physalis peruviana. Można spotkać także nazwę wiśnia peruwiańska lub rodzynek brazylijski. Obecnie miechunka jest uprawiana niemalże na całym świecie.

Miechunka jest jednym z tradycyjnych owoców peruwiańskich

Inne rodzaje miechunki takie jak miechunka rozdęta i miechunka pomidorowa nie mają tylu wartości odżywczych jak miechunka peruwiańska.

Owoc miechunki  jest wielkości pomidorka koktajlowego i ma barwę pomarańczowozłotą, ukryty jest w jasnobrązowej otoczce, przypominającej chiński lampion. To tak zwany mieszek i od tego ,,mieszka” pochodzi polska nazwa rośliny – miechunka. Czasem w naszych ogrodach także widzimy podobne lampioniki, czerwono-pomarańczowej barwy. Te miechunki, które spotykamy w naszych ogrodach, są najczęściej krewnymi Złotej Jagody Inków. Są jadalne, choć nie tak smaczne jak te z Peru.

Miechunkę można spotkać i w naszych ogrodach

Owoce miechunki odznaczają się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki, który może przypominać smak agrestu, kiwi lub ananasa. Jeszcze innym osobom owoc miechunki w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy. Gdy są wysuszone są słodko -kwaśne i mogą być ulubionymi ,,cukierkami” dla tych, którzy lubią kwaśne landrynki.

Suszone owoce miechunki można kupić w wielu sklepach z żywnością BIO
Miechunki są bogate w wiele cennych składników.Przede wszystkim są skarbnicą witaminy A (720 IU/100 g niesuszonych miechunek). Witamina A wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na prawidłowy stan skóry, poprawia widzenie. Owoce zawierają także niewielką ilość – w stosunku do naszych potrzeb – witaminy C (11,10 mg/100 g). O witaminie C wszystko chyba napisał Jerzy Zięba, popularyzator medycyny naturalnej w swojej książce ,,Ukryte terapie”. Jest niezwykle cennym antyoksydantem, pomaga przy stanach zapalnych, wzmacnia mięśnie, stawy i neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki skóry i odpowiadające za proces jej starzenia się. Miechunki zawierają także witaminy z grupy B, w tym niedocenianą przez wielu niacynę (witamina B3 niegdyś zwana witaminą PP) – nie zdziwmy się więc, gdy po zjedzeniu miechunki poczujemy charakterystyczne ciepło rozlewające się po ciele.

Także fosfor i wapń znajdziemy w tych owocach. Jak podają niektóre źródła, w medycynie ludowej miechunka stosowana była jako środek przeciwzapalny i przeciwreumatyczny, a także moczopędny.

Owoce dojrzewają zamknięte w lampionach – mieszkach
W Polsce miechunkę coraz częściej można już kupić, gdyż uprawiana jest prawie w całym świecie – także u nas, z rozsady, jako roślina jednoroczna. Łatwiej kupić jednak owoce suszone  – to dobre źródło witamin i związków mineralnych oraz doskonała i zdrowa przekąska jednocześnie. Można ją dodawać do musli, kompotów, deserów, koktajli, albo nawet do jogurtów.
Ja najbardziej lubię jako naturalny cukierek 🙂
Można z miechunki robić dżemy, marmolady, a nawet nalewki. Są przepyszne i… zdrowe. Dlaczego więc używamy jej tak mało? – bo jej nie znamy.  Warto więc poznać i na stałe wprowadzić do naszego jadłospisu.
Miechunka zawiera dużo witaminy A, witamin z grupy B, C… działa rozgrzewająco, a więc przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Wpis służy wyłącznie do celów informacyjnych i wyraża zdanie założycielki bloga, ale nigdy nie może zastąpić opinii lekarza lub pracownika służby zdrowia.

 

One thought on “Miechunka (physalis) – Złota Jagoda Inków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *