Dr Jerzy Jaśkowski: Uczulenie na gluten. Nietolerancja laktozy. Glifosat

Dr Jerzy Jaśkowski: Uczulenie na gluten. Nietolerancja laktozy. Glifosat

Taka jest obiegowa opinia: wielu z nas cierpi na uczulenie na gluten i na nietolerancję laktozy.  A może powód jest zupełnie inny? I jakie znaczenie w tym wszystkim ma herbicyd totalny – glifosat czyli Roundup. O tym – dr Jerzy Jaśkowski.

– Nie ma niczego takiego jak uczulenie na gluten – mówi dr Jerzy Jaśkowski. – Gluten występuje w zbożach, szczególnie w pszenicy, od tysięcy lat. Natomiast jest to skażenie Roundupem – udowodniły to badania opublikowane w ubiegłym roku. Proszę zauważyć, że Roundup czyli glifosat sprzedawany jest praktycznie w każdym sklepie rolniczym.

Stosuje się go masowo.

 – W wielu krajach europejskich: w Holandii, Danii czy Francji nawet chodników nie wolno spryskiwać Roundupem ze względu na toksyczność  dla dzieci. A w Polsce bezmyślnie się to stosuje nawet na działkach – dodaje doktor. – Skutkiem tego jest przewlekłe skażenie Roundupem. Roundup znajduje się teraz nawet już w mleku kobiet karmiących małe dzieci. Jak małe dziecko od samego urodzenia jest trute, to wiadomo, że konsekwencje w miarę wzrostu będą coraz poważniejsze. I my to obserwujemy. Skażenie Roundupem jest odpowiedzialne za biegunki u dziecka, zaparcia czy inne dolegliwości przewodu pokarmowego.

Gluten występuje w zbożach, szczególnie w pszenicy, od tysięcy lat.
Gluten występuje w zbożach, szczególnie w pszenicy, od tysięcy lat.

Ani Izby Lekarskie, ani Narodowy Fundusz Zdrowia, ani minister rolnictwa, ani minister zdrowia nie usiłują stworzyć lub wymusić stwiorzenia w każdym województwie przynajmniej jednej pracowni toksykologicznej, która by mogła takie rzeczy badać.

 – Ministerstwo rolnictwa dopuszcza do sprzedaży na terenie Polski całą masę pestycydów i herbicydów, które nie zostały przebadane i nie wiadomo, jakie są skutki ich stosowania i jaki jest poziom skażenia mieszkańców Polski – mówi dr Jaśkowski. Wiadomo, że wzrasta umieralność na nowotwory wśród rolników. Wiadomo, że glifosat powoduje niedomagania nerek i wzrost nowotworów. Pomimo tego nadal minister rolnictwa spokojnie siedzi na fotelu i nie czyni żadnych ruchów w kierunku wstrzymania, czy chociaż ostrzeżenia społeczeństwa przed możliwością przewlekłego zatrucia tym środkiem chemicznym.

Telewizja z nazwy państwowa, jak Państwo możecie sami sprawdzić, ani razu nie podaje informacji o zawartości toksycznych substancji w produktach żywnościowych.

 – Sanepid, który jest instytucją państwową, czyli utrzymującą się z podatków od społeczeństwa, na swoich stronach internetowych nigdy nie zamieszcza wyników pokontrolnych w zakładach – dodaje doktor. – Dlaczego?..

A uczulenie na laktozę?

 – Jest to bzdura – wyjaśnia dr Jerzy Jaśkowski. Po prostu w procesie technologicznym (pasteryzacja = podgrzewanie) niszczy się laktazę, czyli enzym, który jest niezbędny do rozkładu tego cukru (laktoza jest cukrem) .  I w tym momencie nie mamy możliwości ,,korzystania” z laktozy i kończy się to objawami, które mogą sugerować uczulenie.

Posłuchajmy doktora Jaśkowskiego:

źródło: TU

źródła dodatkowe: badania dotyczące glifosatu po angielsku: 1, 2, 3

 

 

One thought on “Dr Jerzy Jaśkowski: Uczulenie na gluten. Nietolerancja laktozy. Glifosat

  1. czym innym jest skażenie rundupem, a czym innym nietolerancja glutenu (gluten występuje w pszenicy od tysięcy lat, ale w dzisiejszej uprawnej jest go o wiele, wiele więcej – to są odmiany poliploidalne) problem niestety istnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *