Zioła są nie tylko świetne w posiłkach jako przyprawy i dodatki smakowe, ale są kluczem do dużej tzw. ,, gęstości odżywczej” w żywności, którą jesz. Zioła mogą chronić przed chorobami, toksynami a także dostarczać witamin i minerałów.
Amerykanin, dr. Joseph Mercola, który jest dla mieszkańców USA tym, kim dla nas Jerzy Zięba lub Ryszard Grzebyk podaje 9 najzdrowszych przypraw, wybranych przez Planet Green:
Bazylia
Bazylia dostarcza witaminy A, C i K wraz z żelazem, manganem, magnezem i potasem. Bogata we flawonoidy, bazylia pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek z powodu promieniowania.
Imbir
Imbir pomoże leczyć nudności i znerwicowany żołądek. Pomaga także zapobiegać i leczyć przeziębienie – to wszystko dzięki jego substancjom przeciwwirusowym.
Kozieradka
To śródziemnomorskie zioło jest dobre przy krwawieniu miesiączkowym, objawach menopauzy, wysokim cholesterolu i cukrzycy.
Natka Pietruszki
Pietruszka jest znana z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i jest pełna witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, które pomagają złagodzić poziom cholesterolu i zapobiec zaparciom.
Kurkuma
Wyniki badań przeprowadzonych przez Centrum Badań nad Rakiem w Cork wykazują, że kurkuma może zabić komórki raka jelita grubego w ciągu 24 godzin!

A jak te doniesienia komentuje sam doktor Mercola?
– Wierzcie lub nie, ale zioła i przyprawy są jednymi z najzdrowszych potraw na naszej planecie – na szczycie listy produktów o wysokiej wartości ORAC – dzięki czemu można łatwo zwiększyć wartość odżywczą posiłku po prostu przez przyprawianie – komentuje Dr. Mercola. – ORAC to znormalizowana metoda pomiaru zdolności antyoksydacyjnych różnych produktów spożywczych i suplementów. Im wyższa ocena ORAC, tym bardziej skuteczna jest żywność w neutralizowaniu szkodliwych wolnych rodników.
Tak więc, za każdym razem, kiedy jesz posiłki z ziołami lub przyprawami, dosłownie “wzmacniasz” swoje jedzenie bez dodawania kalorii.
Wysokie wyniki ORAC to nie jedyny powód, dla którego zioła i przyprawy dają tak potężny dodatek żywieniowy. Przyprawy mają także wiele innych substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały, a także ze względu na ich gęstość składników odżywczych, są termogeniczne, co oznacza, że naturalnie zwiększają metabolizm – czyli ułatwiają odchudzanie.

Dodatkowo zioła i przyprawy mają właściwości lecznicze. Nie powinno to dziwić, że były używane jako lekarstwo przez tysiące lat przed pojawieniem się nowoczesnej medycyny, która dziś skupia się na środkach syntetycznych zamiast tych naturalnych odpowiedników.
Wreszcie, przyprawy mogą “ulepszyć” twój posiłek poprzez redukcję toksycznych związków powstających podczas procesu gotowania. W badaniu opublikowanym w 2010 roku odkryto, że dodanie bogatej w antyoksydanty mieszanki przypraw do mięsa przed gotowaniem zmniejszyło poziom malentialdehydu (chemicznego markera do utleniania) w mięsie o 71 procent i poziom w moczu uczestników o 49 procent.
W tym eksperymencie naukowcy stosowali mieszankę zawierającą: Goździki, Cynamon, Oregano, Rozmaryn, Imbir, Pieprz czarny, Paprykę i Czosnek w proszku
Można również zapobiec powstawaniu toksycznych heterocyklicznych amin (HCA) przez dodanie jagód lub wiśni do burgerów. HCA tworzą się, gdy żywność jest gotowana w wysokich temperaturach i mogą prowadzić do raka. Jeśli chodzi o HCA, najgorszą częścią mięsa jest część przypalona, dlatego zawsze należy unikać zwęglania mięsa i nigdy nie jeść spalonych kawałków.
A które zioła i przyprawy najbardziej zapobiegają chorobom?
Każda przyprawa ma unikalny zestaw korzyści zdrowotnych, ale w jednym z badań, opublikowanych w Journal of Medicinal Foods, stwierdzono bezpośrednią korelację pomiędzy zawartością fenolu antyoksydacyjnego w wielu ekstraktach przypraw i ziół oraz ich zdolnościami do hamowania glikacji i tworzenia Związków AGE, które czynią te zioła je silnymi środkami zapobiegającymi chorobom serca i przedwczesnemu starzeniu się.

Zgodnie z tym badaniem do najsilniejszych ziół i przypraw należą
- Goździki
- Cynamon
- Ziele jamajskie (angielskie)
- Oregano
- Majeranek
- Szałwia
- Tymianek
- Zioła włoskie
Źródło: TU
Wpis służy wyłącznie do celów informacyjnych i wyraża zdanie założycielki bloga, ale nigdy nie może zastąpić opinii lekarza lub pracownika służby zdrowia.