Które owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami?

Warzywa i owoce najbardziej zanieczyszczone pestycydami Dirty Dozen

Pestycydy stosowane są w uprawach na całym świecie. Jednak niektóre owoce i warzywa kumulują ich pozostałości. Poznajmy dwunastkę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami.

Od lat EWG czyli Environmental Working Group z USA zajmuje się badaniami zanieczyszczeń warzyw i owoców pestycydami. Ta organizacja co roku uaktualnia listę najbrudniejszych warzyw i owoców oraz publikuje zestawienie warzyw i owoców najmniej skażonych pestycydami. Badają nie tylko to, ile hektolitrów chemicznych środków ochrony roślin wylewa się na pola, ale także zdolność roślin do kumulowania złych substancji chemicznych.

Dlaczego to jest ważne? Bo warzywa i owoce z pestycydami mogą mieć działanie rakotwórcze, a w dużych ilościach także mogą doprowadzić do problemów hormonalnych. Ale to nie wszystko: jeśli zjedliśmy pięknie wyglądające owoce i czujemy, że jest nam ciężko na żołądku… powodem mogą być właśnie pestycydy.

Poznajmy więc 12 najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców według EWG (w oryginale lista znajduje się tutaj) w kolejności od najbardziej zanieczyszczonych… truskawek

  1. Truskawki
  2. Szpinak
  3. Nektarynki
  4. Jabłka
  5. Brzoskwinie
  6. Gruszki
  7. Wiśnie
  8. Winogrona
  9. Seler Naciowy
  10. Pomidory
  11. Słodka papryka
  12. Ziemniaki
  13. i dodatkowo… ostra papryka.

Jaki stąd powinniśmy wyciągnąć wniosek? Przede wszystkim taki, że decydując się na zakup tych owoców i warzyw powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na to skąd pochodzą i warto, by kupować produkty certyfikowane.

Bo choć lista dotyczy realiów USA, to jednak część z tych produktów kupujemy u nas jako owoce importowane – co prawda nie sprowadzane z USA, ale uprawiane w podobny sposób, poza terenem Unii Europejskiej. Te owoce i warzywa, które są hodowane u nas, najczęściej wcale nie są uprawiane ekologicznie. W wilgotne lata, przy nasileniu szarej pleśni w truskawkach owoce są często pryskane fungicydem (pestycyd przeciw grzybowi szarej pleśni) nawet w środku sezonu i tylko od dobrej woli producenta zależy dotrzymanie okresu karencji, bo my, przy zakupie nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy owoce były pryskane.  Ale bardzo często możemy się o tym przekonać PO ZJEDZENIU truskawek, gdy boli nas brzuch.

Z innymi polskimi produktami nie jest lepiej. Jabłka w ciągu sezonu są opryskiwane ponad 20 razy przeciw różnym szkodnikom, grzybom i pleśniom, a ziemniaki zaliczają kilkakrotne opryski przeciwko zarazie ziemniaczanej i stonce.

W Polsce jabłka, zanim trafią na stoły, są pryskane więcej niż 20 razy

Od nas zależy, co chcemy kupić do jedzenia, ale warto wiedzieć które owoce są szczególnie narażone na zanieczyszczenia i świadomie podejmować decyzję o tym co kupujemy i co zjemy sami i podamy do jedzenia naszym dzieciom.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *