Cynamon – superfood nie tylko dla cukrzyków

cynamon

Cynamon znamy wszyscy, choć nie wszyscy lubimy. Jednak szczególnie powinni polubić go diabetycy. Naukowcy badali już od kilku lat “podobny do insuliny” efekt cynamonu i wciąż wykazują, że jest to skuteczna pomoc w walce z cukrzycą.

Jak twierdzi dr Joseph Mercola z USA, wśród najbardziej zdrowotnych korzyści znajduje się jego wpływ na poziom cukru we krwi i zdolność do poprawy kontroli glukozy. Na przykład, zjadając pół łyżeczki cynamonu dziennie można znacznie obniżyć poziom: cukru we krwi, trójglicerydów, cholesterolu LDL (złego) i całkowitego poziomu cholesterolu u osób z cukrzycą typu 2. W innym wcześniejszym badaniu stwierdzono, że cynamon zwiększa 20-krotny metabolizm glukozy!

Cynamon może pomóc nie tylko diabetykom, ale także osobom z nadwagą

Co ciekawe, cynamon obniża poziom cukru we krwi, działając na kilku różnych poziomach, w tym:

  • Spowalnia opróżnianie żołądka w celu zmniejszenia wzrostu stężenia cukru we krwi po posiłku
  • Poprawia skuteczność lub wrażliwość insuliny
  • Zwiększa odporność antyoksydantów. W badaniu opublikowanym w 2009 r. Stwierdzono, że “polifenole z cynamonu mogą być szczególnie interesujące u osób z nadwagą z nieprawidłowym stężeniem glukozy na czczo, ponieważ mogą działać zarówno jako substancje uczulające na insulinę jak i przeciwutleniacze”. Jeszcze inny bioflawanoidowy związek zwany proantocyjanidyną może zmieniać aktywność insuliny w komórkach tłuszczowych.

Naukowcy sugerują, że osoby cierpiące na cukrzycę mogą poprawić swoje życie, dodając 1/4 do 1 łyżeczki cynamonu do swojej żywności. Oczywiscie trzeba zachować inne reguły obowiązujące przy cukrzycy, a więc eliminowanie fruktozy i ziaren z diety oraz codzienne ćwiczenia.

– Dodanie dużej ilości cynamonu do swojej diety jest tanie i smaczne dla diabetyków, a prawdopodobieństwo, że spowoduje to długotrwałe powikłania jest bardzo małe – twierdzi dr Mercola.

Także i tu dr Mercola zaleca, by cynamon, który dodajemy był BIO lub organic bez chemii. Są dwa rodzaje cynamonu – o tym, czym się różnią i którą wybrać – niebawem napiszę.

Który cynamon jest lepszy? – ten bardziej zwinięty czy taki jak na zdjęciu? Najważniejsze, aby było organiczny i bez chemii czyli BIO

Źródło: TU


Wpis służy wyłącznie do celów informacyjnych i wyraża zdanie założycielki bloga, ale nigdy nie może zastąpić opinii lekarza lub pracownika służby zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *