Kto lubi kawę ten się nie oprze jej wspaniałej wersji z… lodami bananowymi. Taka bananowa kawa będzie pobudzająca, orzeźwiająca i… przepyszna. A jeśli zastosujemy składniki certyfikowane – będzie to napój w pełni organiczny.
Co potrzebujemy:
- 2 dojrzałe banany BIO, pokrojone w plastry i zamrożone (tu pisałam jak mrozić banany)
- 120-140 ml mocnej kawy BIO – na przykład 3 klasyczne espresso – schłodzone
- pół filiżanki greckiego jogurtu naturalnego – opcjonalnie kilka łyżek tłustego mleka kokosowego
- 200 ml mleka – może być mleko roślinne, na przykład samodzielnie przyrządzone mleko owsiane, kokosowe czy migdałowe. Każda wersja będzie smakowała trochę inaczej i każda będzie pyszna. Mleko roślinne BIO dobrej jakości i o dobrym smaku można kupić choćby w Rossmanie
- łyżka kakao BIO
- łyżka organicznego miodu – jeśli wolimy taki napój na słodko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy, dopóki napój nie będzie gładki i spieniony czyli około minuty. Można dodać ciut więcej mleka. Dodajmy miodu, jeśli chcemy, by napój był słodki. To przepis na dwie szklaneczki bananowej kawy.
Napój jest nie tylko smaczny, ale i pożywny. Dodanie kakao to porcja dobroczynnego magnezu, a banany to superżywność. Bananowa kawa może być nazwana super napojem na upalne letnie dni.