Bananowa kawa lodowa BIO

Kto lubi kawę ten się nie oprze jej wspaniałej wersji z… lodami bananowymi. Taka bananowa kawa będzie pobudzająca, orzeźwiająca i… przepyszna. A jeśli zastosujemy składniki certyfikowane – będzie to napój w pełni organiczny.

Jeśli lubimy banany i kawę… spróbujmy zimnej kawy bananowej

Co potrzebujemy:

  • 2 dojrzałe banany BIO, pokrojone w plastry i zamrożone (tu pisałam jak mrozić banany)
  • 120-140 ml mocnej kawy BIO – na przykład 3 klasyczne espresso – schłodzone
  • pół filiżanki greckiego jogurtu naturalnego – opcjonalnie kilka łyżek tłustego mleka kokosowego
  • 200 ml mleka – może być mleko roślinne, na przykład samodzielnie przyrządzone mleko owsiane, kokosowe czy migdałowe. Każda wersja będzie smakowała trochę inaczej i każda będzie pyszna. Mleko roślinne BIO dobrej jakości i o dobrym smaku można kupić choćby w Rossmanie
  • łyżka kakao BIO
  • łyżka organicznego miodu – jeśli wolimy taki napój na słodko
Mocna kawa to podstawa – może być z dripa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy, dopóki napój nie będzie gładki i spieniony czyli około minuty. Można dodać ciut więcej mleka. Dodajmy miodu, jeśli chcemy, by napój był słodki. To przepis na dwie szklaneczki bananowej kawy.

Do kawy bananowej można dodać gałkę lodów bananowych i posypać bakaliami lub cynamonem. Pycha!

Napój jest nie tylko smaczny, ale i pożywny. Dodanie kakao to porcja dobroczynnego magnezu, a banany to superżywność. Bananowa kawa może być nazwana super napojem na upalne letnie dni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *