Jak zrobić wartościowe zielone smoothie? – prosty przepis

Uniwersalny przepis na zielone smoothie

Wszyscy polubiliśmy zielone koktajle. Jednak wiele przepisów skomponowanych jest tak, by koktajl był przede wszystkim smaczny. Jednak zielone smoothie ma nam dostarczyć cennych składników odżywczych, białka i energii, a smak jest tylko dodatkowym atutem.

Każde zielone smoothie powinno być złożone z pięciu podstawowych składników:

  1. płynnej bazy
  2. garści lub dwóch warzyw liściastych
  3. owocu do posłodzenia
  4. dodatków smakowych lub detoksykujących
  5. ,,dopalacza” energetycznego czyli dodatku najczęściej w formie proszku, który ma nam dodać energii, pobudzić pracę nadnerczy, ożywić do działania.
  6. dobrego tłuszczu

Przyjrzyjmy się po kolei wszystkim pięciu składnikom.

Płynna baza

Wybieramy:

  • filtrowaną wodę – jeśli chcemy, by koktajl miał działanie odchudzające
  • wodę kokosową – gdy chcemy być fit – woda kokosowa jest naturalnym izotonikiem
  • zieloną herbatę – jeśli chcemy dostarczyć dodatkowej porcji energii
  • yerba mate – gdy chcemy oczyścić złe emocje
Ze szpinakiem nie należy przesadzać, zawiera bowiem dużo kwasu szczawiowego. Lepiej mieszać go na przykład z jarmużem lub rukolą

Zielone warzywa

Wybieramy jedną lub dwie porcje:

  • garść lub dwie sałaty rzymskiej
  • garść lub dwie szpinaku – szpinak zawiera kwas szczawiowy, więc nie powinniśmy przesadzać z jego jedzeniem
  • 2 filiżanki jarmużu – zawiera dużo wapnia, więcej niż… mleko
  • 2 filiżanki sałaty
  • 2 filiżanki rukwi wodnej
  • 2-3 łodygi selera naciowego – obniża ciśnienie krwi

Oczywiście, zielone warzywa liściaste można dowolnie mieszać, w zależności od tego, co jest dostępne i na co mamy ochotę. Zielone warzywa liściaste mają nam dostarczyć chlorofilu, który jest bardzo podobny do… naszej krwi, a poza chlorofilem: żelaza, wapnia i antyoksydantów.

Owoce do posłodzenia koktajlu

Wybieramy jedną lub dwie porcje – gdy się chcemy odchudzać jedną:

  • 1 jabłko
  • 1 grapefruita
  • 1 gruszkę
  • 2 kiwi
  • filiżankę winogron
  • 1 pomarańczę
  • filiżankę kawałków ananasa
  • 1 średni banan – nie dla odchudzających się!
  • filiżanka malin, jagód lub innych drobnych owoców
  • burak ćwikłowy – jest słodki, z jego dodatkiem koktajl będzie wyglądał brzydko, będzie bardziej wytrawny, ale będzie też bardzo wartościowy
Banan i gruszka do osłodzenia koktajlu

Dodatki smakowe i detoksykujące

Możemy dodać to co lubimy:

  • sok z połowy cytryny – a nawet całą połówkę cytryny pokrojonej w plastry (żeby blender sobie łatwiej poradził) – ale cytryna musi być organiczna
  • garść natki pietruszki
  • tarty imbir (kawałek wielkości kciuka) lub mała łyżeczka suszonego startego imbiru
  • garść kolendry
  • zielony ogórek – ma działanie alkalizujące!
  • garść zielonego koperku

,,Energetyczny” dopalacz

Można dodać wszystko lub to, co lubimy najbardziej – po łyżeczce:

  • surowe kakao – uwaga! surowe kakao jest gorzkie!
  • zmielony surowy korzeń macy – peruwiańska maca jest adaptogenem, który potrafi regulować poziom hormonów w naszym organizmie – dobrze pachnie i nieźle smakuje
  • zmieloną ashwagandę – podobnie jak maca jest adaptogenem, ale mnie zapach i smak odpowiada znacznie mniej
  • pszczeli pyłek kwiatowy – to także jest superfood – niedługo przygotuję osobny wpis o pyłku
  • chlorella lub spirulina – ja polecam chlorellę, bo ma mniej drażniący zapach niż spirulina. Ale uwaga – chlorella (spirulina także) ma bardzo mocny smak, który zdominuje koktajl – jednak warto ją dodawać, bo jest cennym źródłem aminikwasów, minerałów i związków organicznych
  • sproszkowany młody jęczmień – źródło wielu aminokwasów i minerałów
  • łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha – źródło antyoksydantów
  • białko konopne lub ulubione nasiona i orzechy – słonecznik, orzechy nerkowca, fistaszki
Moje ulubione dodatki: sproszkowana maca i chlorella adaptogen pobudzający nadnercza i bogate źródło aminokwasów i minerałów

Dobry tłuszcz

Dobry tłuszcz jest konieczny, by organizm mógł przyswoić witaminy ADEK – rozpuszczalne w tłuszczach. Wybierzmy:

  • pół awokado
  • łyżkę oleju lnianego – jest lekko gorzkawy, ale nie będzie tego czuć. Zawiera niezbędne kwasy ALA, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć i trzeba je dostarczyć z pożywieniem
  • lub łyżkę siemienia lnianego – ma dokładnie te same właściwości. Siemię można zmielić i namoczyć w wodzie – ale wtedy użyjmy mniej składników, bo koktajl będzie bardzo gęsty
  • łyżkę ulubionego oleju tłoczonego na zimno: konopnego, kokosowego (pyszny, gdy w koktajlu jest ananas) lub łagodnej w smaku oliwy z oliwek lub kilka oliwek

Warto też zielone smoothie wzbogacić o odrobinę soli kamiennej – w celu uzupełnienia minerałów i podkręcenia smaku.

Wszystko wrzucamy do blendera i pijemy od razu po zmiksowaniu – może to być pożywne drugie śniadanie, podwieczorek, a nawet lekka kolacja 🙂

Zielone smoothie to dobre śniadanie, podwieczorek, a nawet lekka kolacja

inspiracja i częściowe źródło: TU

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *