Jak zrobić najzdrowszą jajecznicę z płynnym żółtkiem?

Jak zrobić zdrową jajecznicę?

Wszyscy wiemy, że jaja są jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie. Zawierają dosłownie wszystko, co jest potrzebne do życia: aminokwasy, minerały, białka, tłuszcze… Szczególnie cenne jest żółtko.

Żółtko, aby zachowało wszystkie swoje wartościowe składniki, powinniśmy jadać w stanie płynnym. Jednak nie każdy lubi gotować jaja na miękko, bo i tu wcale nie łatwo o ścięcie nie tylko białka, ale i żółtka. Kto woli jajecznicę może ją przygotować tak, że żółtka pozostaną płynne, a białka będą mocno ścięte – dokładnie tak, jak być powinno.

Jak to zrobić?

Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. To ważne. Zanim wybijemy je na patelnię, trzeba każde z jaj rozbić i oddzielić żółtko od białka. Żółtka i białka zbieramy osobno.

Żółtka i białka oddzielamy przed wylaniem ich na patelnię

Gdy patelnia jest rozgrzana z naszymi ulubionymi dodatkami (choćby boczek, zawierający kolagen, lub ulubione warzywa, a czasem tylko masło…) na rozgrzaną patelnię wylewamy same białka. Mieszamy jak zawsze i pilnujemy, żeby się nam dobrze ścięły.

Gdy białka są usmażone, zdejmujemy patelnię z ognia, chwilę czekamy i… wlewamy żółtka. Mieszamy je wraz z resztą jajecznicy. Choć jajecznica jest gorąca, brak podgrzewania spowoduje, że żółtka już się nie zetną.

Gdy białka są ścięte, zdejmujemy patelnię z ognia i dopiero wtedy wlewamy żółtka

Dostajemy więc jajecznicę z mocno ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Taka jajecznica jest kwintesencją tego, jak powinno się jeść jaja. Po prostu samo zdrowie.

Gdyby jaja były wyjęte z lodówki przed samym przygotowaniem jajecznicy żółtko mogłoby być zbyt chłodne i cała jajecznica pow wymieszaniu mogłaby nie być dostatecznie gorąca. Dlatego używajmy jaj w temperaturze pokojowej.

Używajmy do jajecznicy jaj w temperaturze pokojowej

 

3 thoughts on “Jak zrobić najzdrowszą jajecznicę z płynnym żółtkiem?

  1. Jak jajecznica (dwa rodzaje białka), to zgodnie z DDP dr Bednarczyk-Witoszek nie jest wskazane dodawać np. boczku.

    1. Absolutnie racja. Na DDP trafiłam później 🙂 Teraz robię albo boczek, albo jajecznicę 🙂 A DDP polecam! I dziękuję za uważne czytanie 🙂

  2. Ok,wszystko fajnie tylko,że moje dzieci tego nie tkną. Czyli co ?tradycyjna jajecznica jest bez wartości odżywczych? Tak samo jajko na twardo? Moim zdanie teraz to jkaieś wariactwo z tym żywieniem. Nie wystarczy już kupować w mairę zdrowe,ekologiczne mleko,jajka czy ser. Trzeba je jeszcze przygotować tak czy siak. Wariactwo

Pozostaw odpowiedź Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *