Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce są wartościowe. Ale niektóre w parach działają lepiej. Poznajmy więc 5 korzystnych dla zdrowia połączeń żywieniowych.
Pomidor + awokado
Antyrakowy likopen zawarty w pomidorach jest lepiej przyswajalny w przewodzie pokarmowym w towarzystwie dobrych tłuszczów, takich jak tłuszcz awokado
Ciecierzyca + buraki ćwikłowe
Ciecierzyca jest bogata w witaminę B6 – tę samą, która jest niezbędna do tego, byśmy dobrze przyswajali magnez z warzyw i owoców. Warzywem bogatym w magnez jest – między innymi – burak ćwikłowy
Cytryna + zielona herbata

Witamina C zawarta w cytrynie ułatwia naszemu ciału absorpcję katechin (antyoksydantów) zawartych w zielonej herbacie. Dzięki temu dodatkowo zwiększamy dobry wpływ zielonej herbaty na nasz organizm
Brokuł + pomidor
Antyrakowe substancje zawarte w brokułach i pomidorach skuteczniej działają, gdy są razem, niż gdybyśmy jedli każde z tych warzyw osobno
Cytryna + jarmuż lub szpinak
Bogata w witaminę C cytryna pozwala na większe przyswojenie żelaza z warzyw bogatych w ten pierwiastek. Takim warzywem jest, między innymi, jarmuż i szpinak
