W parze lepiej! 5 dobrych połączeń żywieniowych

5 korzystnych dla zdrowia połączeń żywieniowych.

Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce są wartościowe. Ale niektóre w parach działają lepiej. Poznajmy więc 5 korzystnych dla zdrowia połączeń żywieniowych.

Pomidor + awokado

Antyrakowy likopen zawarty w pomidorach jest lepiej przyswajalny w przewodzie pokarmowym w towarzystwie dobrych tłuszczów, takich jak tłuszcz awokado

Ciecierzyca + buraki ćwikłowe

Ciecierzyca jest bogata w witaminę B6 – tę samą, która jest niezbędna do tego, byśmy dobrze przyswajali magnez z warzyw i owoców. Warzywem bogatym w magnez jest – między innymi – burak ćwikłowy

Cytryna + zielona herbata

Cytryna pomaga wchłaniać więcej dobroczynnych substancji z zielonej herbaty

Witamina C zawarta w cytrynie ułatwia naszemu ciału absorpcję katechin (antyoksydantów) zawartych w zielonej herbacie. Dzięki temu dodatkowo zwiększamy dobry wpływ zielonej herbaty na nasz organizm

Brokuł + pomidor

Antyrakowe substancje zawarte w brokułach i pomidorach skuteczniej działają, gdy są razem, niż gdybyśmy jedli każde z tych warzyw osobno

Cytryna + jarmuż lub szpinak

Bogata w witaminę C cytryna pozwala na większe przyswojenie żelaza z warzyw bogatych w ten pierwiastek. Takim warzywem jest, między innymi, jarmuż i szpinak

Warto dodawać cytrynę do koktajlu z zielonych warzyw

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *