Jak wybrać dobry olej kokosowy? To proste!

Jak wybrać dobry olej kokosowy?

Wraz z modą na kokosy jak grzyby po deszczu pokazują się coraz to nowe firmy oferujące nam olej kokosowy. Jak wybrać dobry olej kokosowy, jak więc w gąszczu kolorowych słoiczków wybrać te najlepsze?

Wygląd

Półki sklepów zastawione są słoikami z olejem kokosowym. Wszystkie etykiety są kolorowe i kuszą: wybierz mnie! Wszystkie słoiki wyglądają podobnie, więc pojawia się pytanie: który najlepszy? Wszak często mały słoik oleju extra virgin jest droższy od dużego słoika oleju rafinowanego, więc może warto skusić się i na początek na próbę kupić ten tańszy?

Okazuje się jednak, że olej olejowi nie równy. Gdy weźmiemy do ręki słoik z najtańszym olejem kokosowym i jednym z najdroższych zobaczymy znaczną różnicę. Drogi olej jest śnieżnobiały i ma wygląd ,,marmurkowy”. Tani olej jest zazwyczaj ciemniejszy i jednolity.

Dobrej jakości olej kokosowy jest śnieżnobiały i ma strukturę marmurkową. Widać to dobrze przez słoik

Wysokiej jakości olej kokosowy zimnotłoczony extra virgin powstaje ze świeżej kopry i jest tłoczony w temperaturze nie wyższej niż 38-40 stopni Celsjusza. Ten najdroższy, najlepszej jakości, przyjeżdża w słoikach wprost z Filipin lub Sri Lanki, bo wiele dobrych firm ma na miejscu swoje filie i pilnują, by kokosowe białe złoto było najwyższej jakości.

Tanie oleje najczęściej przypływają do Europy w beczkach metalowych lub plastikowych lub na paletach z poduszką elektryczną pod spodem, by olej łatwiej było rozpuścić i przelać na miejscu do słoików. Zapamiętajmy, że olej dobrej jakości, zimnotłoczony extra virgin jest biały jak śnieg i ma strukturę marmurkową. I tylko taki olej warto kupić, bo na pewno znajdzie w naszym domu wiele zastosowań.

Etykieta

Jak wybrać dobry olej kokosowy? – koniecznie trzeba zwracać uwagę na certyfikaty na etykiecie. Bo choć orzech kokosowy wydaje się nam owocem nie do zniszczenia, to jednak może być lepszej i gorszej jakości. Nie tylko my wiemy, że olej kokosowy jest doskonałym produktem – mieszkańcy krajów, gdzie rosną kokosy też mają potrzebę łatwego zarabiania pieniędzy i stosowania chemii do produkcji kokosów i oleju kokosowego. Certyfikat BIO gwarantuje, że palmy rosły bez chemii, a i sam olej jest dobrej jakości. 

Szukajmy więc olejów kokosowych extra virgin tłoczonych na zimno, najlepiej z certyfikatem BIO. Wiele certyfikatów na etykietach bywa podrabianych podobnymi znaczkami, pamiętajmy więc, że nie wystarczy sam ,,BIO-listek”, ale konieczny jest numer certyfikatu i nazwa jednostki certyfikującej. Oleje o jakości BIO są droższe o kilka złotych od tych bez ,,BIO-listka”, ale w tym wypadku nie warto oszczędzać.

Na etykietach szukajmy BIO-listka

Rafinowany czy nierafinowany?

Olej nierafinowany nadaje się do wszystkiego. Możemy go używać jako smarowidło do chleba, tłuszcz do wypieku ciast, a nawet można też na nim smażyć. Jest doskonały jako balsam do ciała czy odżywka do włosów.

Olej nierafinowany nadaje się do wszystkiego: do gotowania, smażenia i do celów kosmetycznych

A czym się różni olej rafinowany?

Rafinacji oleju dokonuje się za pomocą pary wodnej o temperaturze około 200 stopni Celsjusza.  Nic organicznego takiego gorąca nie przetrzyma. Taki olej tłoczy się z orzechów gorszej jakości, przechowywanych czasem w nieodpowiednich warunkach sanitarnych, a rafinacja ma wyeliminować wszystkie niepożądane bakterie, które mogły zagnieździć się w orzechu podczas przechowywania. Produkt po rafinacji jest bezpieczny, bez śladów drobnoustrojów, ale nie ma takich właściwości jak ten zimnotłoczony.

Zatem: jak wybrać dobry olej kokosowy?

Najlepszy będzie ten, który ma strukturę marmurkową i jest śnieżno biały. Certyfikat BIO upewni nas, że dostajemy produkt bez chemii, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Powinien być śnieżnobiały, marmurkowy i certyfikatem BIO. Taki olej to samo zdrowie

Zobacz też: Czy olej kokosowy szkodzi?

Olej kokosowy w kuchni, łazience i sypialni

4 thoughts on “Jak wybrać dobry olej kokosowy? To proste!

    1. Nie chcę reklamować żadnych firm. Sama używam olejów co najmniej 3-4 firm. Warto za pierwszym razem kupować ,,na żywo”, żeby zobaczyć jak olej wygląda. Jak jest biały, marmurkowy, jakości BIO i extra virgin na pewno będzie dobry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *