Prosta przekąska: pieczona dynia lub frytki z dyni

Pieczona dynia lub frytki z dyni

Pieczona dynia jest przysmakiem wartym osobnego wpisu. Wprawdzie dynia nie jest warzywem o niskiej zawartości węglowodanów (dynia piżmowa ma ich 7,7 grama w 10 dekagramach) ale i tak warto pokusić się o przygotowanie dyni pieczonej.

Dynia pieczona może być posiłkiem lub tylko przystawką. Dobrze sprawdza się w towarzystwie sałat czy pomidorów, warto ją też czasem posypać pokrojonymi orzechami, żeby była jeszcze smaczniejsza.

Ja ostatnio przygotowywałam pieczoną dynię piżmową, ale tak samo dobrze i smacznie udaje się nasz zwykła swojska dynia, na którą sezon właśnie się zaczyna.

Potrzebujemy:

  • dynię piżmową lub kawałek innej dyni jadalnej około 0,7-0,8 kg.
  • kilka łyżek oliwy lub łyżka oleju kokosowego (ja wolę oliwę)
  • ulubione przyprawy
  • sól
Upiekę dynię piżmową!

Przygotowanie:

Dynię piżmową przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne.

Potem kroimy w paski i obieramy, by ostatecznie pokroić w kostkę lub paski – przypominające frytki. Piekarnik trzeba rozgrzać do co najmniej 200 stopni, a jeszcze lepiej do 220.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę lub w paski przypominające frytki

Do miseczki z pociętą dynią wlewamy kilka łyżek oliwy, wsypujemy ulubione przyprawy: w moim przypadku była to papryka słodka i ostra, majeranek, kurkuma i pieprz) ale można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszone pomidory lub czarnuszkę. Wszystko zależy od tego co nam smakuje. Dodajmy też około pół łyżeczki soli.

Każdy kawałek dyni musi być obtoczony w oliwie i przyprawach

Pocięte kawałki dyni trzeba łyżką lub ręką wymieszać z oliwą i przyprawami, tak, aby każdy kawałek był w nich obtoczony. Wygodniej robić to ręką niż drewnianą łyżką.

Na pergaminie układamy kawałki dyni tak, aby się nie stykały

Na blachę do pieczenia kładziemy pergamin. Wykładamy dynię tak, aby kawałki się nie stykały. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Jeśli kawałki będą nieco większe czas trzeba będzie wydłużyć o około 5 minut.  W połowie pieczenia warto włączyć termoobieg.

Teraz tylko zsypać do salaterki i można jeść!

Gdy dynia się zrumieni – potrawa jest gotowa. Z pergaminu zsypujemy do salaterki, dekorujemy i… podajemy od razu. Na przykład na kolację…

Pyyychaaaaa!!!

Pieczoną dynię trzeba zjeść póki jest ciepła. Jeśli coś zostanie – będzie można zrobić z niej puree. Pieczona dynia szybko mięknie, więc zjadajmy a apetytem póki jest ciepła i cieszmy się, że sezon na dynie dopiero przed nami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *