Cudowny olej kokosowy. Dlaczego nagle stał się ,,szkodliwy”?

W ostatnich miesiącach olej kokosowy nie ma dobrej prasy. Różnej maści specjaliści na portalach żyjących z napędzania politycznych emocji, przekonują nas, że olej koksowy szkodzi. Czy rzeczywiście? A może to kolejny przejaw powszechnej dezinformacji?

Żeby się przekonać jak jest naprawdę warto poszukać danych o mieszkańcach tych krajów, gdzie kokos i olej koksowy stanowią podstawę wyżywienia. Tak jest na przykład na Filipinach – połowa przyswajalnych dziennie kalorii w diecie mieszkańca Filipin pochodzi z oleju koksowego. Czy mieszkańcy Filipin są otyli? A może mają miażdżycę? To może często chorują na raka jelita? Odpowiedź na wszystkie trzy pytania jest taka sama: NIE.

Złą sławę w Polsce i Europie mają tłuszcze nasycone, ale te zawarte w oleju kokosowym różnią się strukturą od większości nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego, uważanych za szkodliwe dla zdrowia. Większość zawartych w oleju kokosowym kwasów tłuszczowych to średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe (MCT), które są łatwiej przyswajalne niż długołańcuchowe, szybko przekształcają się w energię i nie odkładają w postaci tkanki tłuszczowej.

Specjaliści mówią, że olej kokosowy zawiera około 50% kwasu laurynowego, który w takiej ilości znajduje się tylko w mleku matki. Gdy dzieci piją mleko matki są odporne na wiele chorób, właśnie z tego powodu, że z każdym łykiem dostają porcję bardzo zdrowego kwasu laurynowego. Dla porównania w dobrej jakości maśle z mleka krowiego kwasu laurynowego jest tylko około 3%.

Olej kokosowy jest tłuszczem szczególnym także dlatego, że w temperaturze pokojowej jest stały. To powoduje, że wiele osób obawia się, że są w nim tłuszcze trans. Nic bardziej mylnego. Takie są po prostu naturalne właściwości tego oleju, prawdopodobnie wynikające z tego, że kokosy rosną w ciepłym klimacie, gdzie temperatura powyżej +24 stopni jest praktycznie przez cały czas. To nasza ,,wina”, że olej kokosowy jest w formie stałej, bo u nas po prostu na kokosy jest zbyt chłodno.

Mieszkańcy Filipin i Sri Lanki nie chorują na nasze choroby cywilizacyjne. Mają naturalnie piękną skórę i zęby i nie mają otyłości brzusznej

W ostatnich miesiącach ma miejsce wielka kampania mająca obrzydzić nam stosowanie oleju kokosowego. Dlaczego? Jak nie wiadomo o co chodzi, to… zawsze chodzi o pieniądze. American Heart Association, czyli Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, wydało oświadczenie, że olej kokosowy jest niezdrowy, przyczynia się do powstawania chorób serca i nie zaleca się jego spożywania. Dlaczego Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne przytacza badania sprzed ponad 50 lat i  odradza spożywanie tłuszczów nasyconych, choć już dawno udowodniono, że to nie te tłuszcze są przyczyną chorób? Nie bez znaczenia może być fakt, że jest to organizacja, która utrzymuje się z wielomilionowych datków od… firm farmaceutycznych. (źródło: TUTAJ – można tu znaleźć listę koncernów farmaceutycznych finansujących American Heart Association). Wszyscy wiemy, jak opłacalne dla koncernów jest leczenie chorób cywilizacyjnych.

Warto także zwrócić uwagę na fakt, że krytykujące olej kokosowy artykuły czytamy na portalach, których właścicielem są podmioty z państw, w których działają potężne koncerny produkujące… margaryny. Czy obawa, że Polacy odwrócą się od margaryny i wybiorą olej kokosowy jest powodem nagonki na ,,białe złoto” z Filipin? A czy margaryny mogą być przyczyną problemów zdrowotnych Polaków?

– Amerykańskie FDA wydało dyrektywę, aby w ciągu następnych dwóch lat (do końca 2018 roku) z rynku amerykańskiego zniknęły wszystkie margaryny i tłuszcze utwardzane – mówi Jerzy Zięba w rozmowie w Radiu Katowice.

Czy więc kolejny raz mamy potężną akcję dezinformacyjną? Bo gdy na świecie zmniejsza się rynek odbiorców margaryny, to może trzeba ją ,,wcisnąć” Polakom? Dlaczego o takich sprawach nie dowiadujemy się z portali podobno ,,informacyjnych”?

Gdy mamy wątpliwości jak jest naprawdę warto poszperać u źródeł. Internet daje możliwość podróży przez cały świat w ciągu kilku minut. Spójrzmy więc na zdjęcia z Filipin i Sri Lanki, gdzie widać szczupłych ludzi z naturalnie pięknymi zębami, włosami i skórą i zastanówmy się, dlaczego nie mają otyłości brzusznej i chorób krążenia.  Czyżby z powodu oleju kokosowego, który jest podstawą wyżywienia?

Kokosy są wykorzystywane przez Azjatów praktycznie w całości

Azjaci mają setki zastosowań dla oleju kokosowego i całego kokosa, który wykorzystują praktycznie do ostatniego grama.

Zobacz też: Jak wybrać dobry olej kokosowy?

Olej kokosowy w kuchni, łazience i sypialni

One thought on “Cudowny olej kokosowy. Dlaczego nagle stał się ,,szkodliwy”?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *