30 najzdrowszych pokarmów na Ziemi

30 najzdrowszych pokarmów

Często sięgam po artykuły doktora Mercoli, który od 20 lat uczy Amerykanów, jak dbać o zdrowie. Poznajmy więc 30 najzdrowszych pokarmów według doktora Josepha Mercoli.

  1. Awokado – Awokado, które w rzeczywistości są sklasyfikowane jako owoce, mają mało fruktozy i są bogate w zdrowe jednonienasycone tłuszcze i potas, a badania potwierdziły badania potwierdziły, że awokado korzystnie wpływa na krążenie i pracę serca. Awokado dostarcza także blisko 20 niezbędnych składników odżywczych poprawiających stan zdrowia, w tym błonnika, witaminy E, witamin z grupy B i kwasu foliowego.
  2. Botwinka – jest doskonałym źródłem witamin C, E i A (w postaci beta-karotenu) wraz z minerałami takimi jak mangan i cynk. Gdy jemy botwinkę dostarczamy wiele przeciwutleniaczy. Botwina działa także przeciwzapalnie. Botwina wspiera detoksykację organizmu
  3. Czosnek – jest bogaty w mangan, wapń, fosfor, selen i witaminy B6 i C, co jest korzystne zarówno dla kości, jak i tarczycy. Uważa się, że wiele efektów terapeutycznych czosnku pochodzi od związków zawierających siarkę, takich jak allicyna, które także nadają jej charakterystyczny zapach.
  4. Kiełki –  świeże kiełki z brokułów są znacznie bardziej wartościowe niż całe brokuły, co pozwala na mniejsze spożycie. Na przykład badania wykazały, że trzydniowe kiełki brokułów zawierają od 10-100 razy większą ilość glukorafaniny – chemoprotekcyjnego związku – znalezionego w dojrzałych brokułach.
  5. Grzyby – oprócz bogactwa w białko, błonnik, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń i minerały, grzyby są doskonałymi źródłami przeciwutleniaczy. Ponadto, niektóre z najsilniejszych czynników immunosupresyjnych pochodzą z grzybów i jest to jeden z powodów, dla których są tak korzystne zarówno w zapobieganiu i leczeniu raka.
  6. Jarmuż – wystarczy jedna filiżanka jarmużu, aby pobudzić twoje ciało do walki z chorobami. Jest pełen witamin  K, A i C, a także a także ma znaczne ilości manganu, miedzi, witamin z grupy B, błonnika, wapnia i potasu. W jarmużu znajdziemy również ponad 45 unikalnych flawonoidów, które mają zarówno przeciwutleniacze, jak i działanie przeciwzapalne. Jarmuż jest również dobrym pomocnikiem walki z rakiem -zawiera sulforafan i indolo-3-karbinol.
  7. Szpinak – Szpinak jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, w tym foliany, witaminy A, żelazo, potas, wapń, cynk i selen. Szpinak zawiera również flawonoidy, które mogą pomóc chronić organizm przed wolnymi rodnikami, dając jednocześnie działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
  8. Kapusta pastewna – Bogata w witaminy K i fitotrytyny – kwas kofeinowy, kwas ferulowy, kwercetyna i kaempferol – kapusta pastewna pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny w komórkach podczas walki z zapaleniem.Klinicznie udowodniono także jej pomocnicze działanie w walce z rakiem. Inne składniki odżywcze warte uwagi to: diindolilometan i sulforafan.
  9. Pomidory – Pomidory są doskonałym źródłem luteiny, zeaksantyny i witaminy C (która jest najbardziej skoncentrowana w  podobnej do galaretki substancji, która otacza nasiona), a także witaminy A, E i witaminy z grupy B, potas, mangan i fosfor. Pomidory są również szczególnie skoncentrowanym źródłem likopenu – antyoksydantu karotenoidowego, który może znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i raka.
  10. Kalafior – Jedna porcja kalafiora zawiera 77 procent zalecanej dziennej wartości witaminy C. Jest to również dobre źródło witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu. Kalafior jest dobrym źródłem choliny, witaminy B, znanej ze swojej roli w rozwoju mózgu i zawiera wiele składników przeciwzapalnych.
  11. Cebule – cebula wykazuje wiele korzystnych właściwości – jest antyalergiczna, antyhistaminowa, przeciwzapalna i przeciwutleniająca jednocześnie. Cebula jest szczególnie bogata w flawonoidy polifenoli zwane kwercetyną. Kwercetyna jest przeciwutleniaczem przeciwrakowym i bywa nazywana “naturalnym lekiem przeciwhistaminowym”.
  12. Dziki łosoś z Alaski – Łosoś dostarcza tłuszcze omega-3 EPA i DHA, które mogą przynieść korzyści dla układu sercowo-naczyniowego, zdrowia psychicznego i zdrowia układu trawiennego. Może nawet pomóc zapobiec przedwczesnej śmierci.
  13. Organiczne jaja – Chociaż białka występują w wielu rodzajach żywności, tylko produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso i jaja, zawierają “pełne białka”, co oznacza, że ​​zawierają one wszystkie niezbędne aminokwasy. Jaja zawierają również luteinę i zeaksantynę dla zdrowia oczu, cholinę dla mózgu, układu nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz naturalnie występującą witaminę B12.
  14. Olej kokosowy – Olej kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy, który przekształca się w organizmie w monolaurynę, monogliceryd zdolny do niszczenia wirusów pokrytych lipidami. Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (ang. Medium chain fatty acids – MCT) nadają szereg korzyści zdrowotnych, w lepszy metabolizm organizmu.
  15. Orzechy – badania potwierdzają, że orzechy mogą pomóc ci żyć dłużej, a nawet wspierać utratę wagi.
  16. Bataty – słodkie ziemniaki są bogate w beta-karoten, przeciwutleniacz, który może wspomóc układ odpornościowy, a także zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka. Badania pokazują, że słodkie ziemniaki mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi ze względu na ich zdolność do podwyższenia poziomu adiponektyny we krwi, hormonu białkowego utworzonego przez komórki tłuszczowe – w ten sposób pomagają organizmowi w metabolizowaniu insuliny.
  17. Sardynki – sardynki są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł tłuszczów omega-3, w jednej porcji zawierającą ponad 50 procent zalecanej dziennej wartości. Zawierają też wiele innych składników odżywczych, od witaminy B12 i selenu do białka, wapnia i choliny, co czyni je jednym z najlepszych źródeł dietetycznych omega-3 opartych pochodzenia zwierzęcego
  18. Buraki – buraki są bogate w witaminę C wzmacniającą odporność, błonnik i niezbędne minerały, takie jak potas (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni) oraz mangan (co jest dobre dla kości, wątroby, nerek i trzustki). Buraki zawierają także witaminę B, która pomaga zmniejszyć ryzyko wad wrodzonych.
  19. Dynia –  zawiera imponującą ilość witaminy K – 457 procent wartości dziennej w porcji. Witamina A, silny przeciwutleniacz, jest korzystna dla skóry, wzroku i błon śluzowych oraz może chronić przed niektórymi rodzajami raka. Dynia jest również bogata w witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, wapń i magnez.
  20. Kurczak organiczny pastwiskowy –  jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, selenu, fosforu i choliny. Jego spożywanie zapewnia nam wszystkie witaminy z grupy B oraz duża ilość dodatkowych składników odżywczych, takich jak naturalny aminokwas zwany cysteiną.
  21. Warzywa fermentowane (kiszonki) – aby nasze jelita były zdrowe, fermentowane potrawy są koniecznością. Zaledwie kilka deko dziennie warzyw fermentowanych może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie.
  22. Oliwa z oliwek – Bogata w jednonienasycone tłuszcze, oliwa z oliwek może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca i może nawet obniżyć poziom insuliny i pomoże kontrolować poziom cukru we krwi, pomagając zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
  23. Brukselka – Kapusty brukselskie zawierają związki zawierające siarkę zwane glukozynolanami, które organizm używa do wytwarzania izotiocyjanianów. Uaktywniają one układy enzymów zwalczających raka. Brukselka pomaga zapobiec, między innymi, rakowi okrężnicy i rakowi jajnika.
  24. Kiwi – Kiwi jest także doskonałym źródłem antyoksydantów witamin C i E oraz beta-karotenu. Kiwi jest również dobrym źródłem błonnika, potasu, magnezu, miedzi i fosforu.
  25. Owoce granatu – Wiadomo, że aktywność przeciwutleniająca granatu hamuje proliferację i inwazję komórek oraz sprzyja apoptozie (śmierci komórkowej) w różnych komórkach rakowych. Przeciwutleniacze w granatach mogą również przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego, powodującego zniszczenie chrząstki stawowej, co jest głównym powodem bólu i sztywności odczuwanych przez wielu chorych cierpiących na choroby zwyrodnieniowej stawów.
  26. Jagody – wywierają pozytywny wpływ na profil lipidowy, zmniejszając ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Ze względu na bogate przeciwutleniacze, jagody są jednymi z najlepszych owoców, które chronią Cię przed przedwczesnym starzeniem się. Wykazano także, że jagody łagodzą stany zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
  27. Maliny – zawierają stężone ilości zwalczających choroby związków, które powodują zwiększenie odporności, zapobieganie rakowi, ochronę serca i zapobieganie alergii sezonowych. Maliny mają mniej cukru niż wiele owoców, więc mniej wpływają na destabilizację poziomu insuliny.
  28. Kurkuma – przyprawa curry”, żółty pigment, często używany w kuchni indyjskiej, zawiera kurkuminę, polifenol zidentyfikowany jako  główny składnik aktywny, który wykazuje ponad 150 potencjalnie terapeutycznych czynności, które obejmują właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwrakowe.
  29. Cynamon – jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, który zwiększa również ochronę antyoksydantów. Stwierdzono, że zabija E. coli i wiele innych bakterii. Związki przeciwzapalne zmniejszają ból i sztywność mięśni i stawów spowodowanych zapaleniem stawów. Pomaga również zapobiegać zakażeniom układu moczowego, próchnicy zębów i chorobom dziąseł oraz pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
  30. Kmin rzymski – jest użyteczny do trawienia i produkcji energii i może poprawić kontrolę glikemii u osób z cukrzycą typu 2. Ta przyprawa dawniej była stosowana jako lek, a dziś stwierdzamy, że poprawia pamięć i zapewnia silne działanie przeciwstresowe.

źródło: TU

Pamiętajmy jeszcze o jednym. Doktor Mercola zawsze podkreśla, że najważniejsza jest JAKOŚĆ pokarmów, to, aby były bez pozostałości pestycydów, aby nie były modyfikowane genetycznie – stąd podkreślenie, że zdrowy jest dziki łosoś z Alaski, ale nie hodowlany norweski… Pamiętajmy o tym, że w przypadku pożywienia jakość ma ogromne znaczenie.

2 thoughts on “30 najzdrowszych pokarmów na Ziemi

  1. Wydaje mi się że plrzyprawa canon powinna być przetłumaczona jako komin a nie kminie rzymski, to dwie różne przyprawy, komin prąd ny na suchej patelni ma orzechowy smak a klub rzymski -anyzowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *